perjantai 28. marraskuuta 2008

[VAROiTUS] matkapuhelimien käyttäjille

Olkaahan tarkkoina mihin numeroihin viestejä lähettelette!

Monet ovat joutuneet huijatuiksi, kuten allekirjoittanut itse, WixaWin:n (nro 17270) kanssa. Kyseinen firma (onko oikeasti edes kunnon yritys?) tarjoaa tekstiviestivisailua. Hintojen ilmoittamisessa on epäselvyyksiä; yhden palvelutekstiviestin vastaanottaminen maksaa vastaanottajalle 1,50e. Visailuviestejä tulee kuukaudessa keskimäärin 8kpl ilman, että edes vastaat niihin.

Maailmassa riittää myös sellaisia ihmisiä, jotka ilmoittavat joko tuntemiensa tai satunnaisten ihmisten puhelinnumeroita tällaisiin palveluihin. Kännykkään tulee varmistusviesti, ja kun olet tähän myönteisesti vastannut, palvelu lähtee käyntiin. Vaikka itse tiedät, ettet ole mitään hyväksyntääsi tällaiseen toimintoon antanut, voi palveluntarjoaja väittää toista. Etenkin perjantai- ja lauantai-illat taitavat olla suositteja palvelun hyväksymisaikoja, koska on helppo väittää ihmisten sekoilleen parhaaseen humala-aikaan...

Palvelun lopettamisessa on myös häikkää. Monet ovat laittaneet tekstiviestin STOP (maksaa jokusen sentin) samaiseen numeroon, mistä viestejä satelee. Ilmeisesti palvelu ei siihen lopu. Eikä aina siihenkään, kun soittamalla yrität lopettaa palvelun. Mutta jos sanot vieväsi asian kuluttaja-asiamiehen JA poliisin käsittelyyn, johan alkaa jotain tapahtua.

Jos sinua on huijattu, älä maksa palvelutekstiviestejä. Operaattorit pystyvät kyllä tarkistamaan vanhat tekstiviestit, vaikka kovin mielellään he eivät sitä taida tehdä.

Kehoitan KAiKKiA säilyttämään KAiKKi vastaanotetut palvelutekstiviestit ja tarkistamaan puhelinlaskusta, onko veloitus tapahtunut oikein. LiSÄKSi selvisi sellainen asia, että esim. aikuisviihdetekstiviestien esto estää ainostaan sinua lähettämästä sellaisiin numeroihin viestejä, mutta ei estä sinua vastaanottamasta niitä. Ja todellakin, voit joutua maksamaan vastaanotetuista viesteistä ilman, että tiedät asiasta mitään.

Erilaisissa foorumeissa, mm. Suomi24, on keskustelua aiheesta, jos kiinnostaa enemmän. Ihmisillä tuntuu olevan erilaisia kokemuksia. Aina eivät ole saaneet rahojaan takaisin tai operaattorit tulleet asiakastaan vastaan.

Ei kommentteja: